PRO- BUDUĆNOST Liderke u Novom Gradu Sarajevo

Radionica je 27.11.2015. održana u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) koji implementira CRS (Catholic Relief Services) u partnerstvu sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH. Radionica je dio istoimenog projekta „Budi liderka pomirenja i razvoja“ koji vodi Udruženje za razvoj civilnog društva Motivator.

U okviru radionica održane su vježbe o aktivizmu građanke u zajednici, osnovnim pojmovima Gender-a, pravima žrtava nasilja i vještini liderstva. Na taj način došlo je do osnaživanja žena kao nositeljica cijelog procesa pomirenja i razvoja. Primarna svrha, povezivanje žena kroz povjerenje i prijateljstvo, je na taj način ostvarena. Nakon vježbi održane su prezentacije rezultata rada tako što su sve učesnice prezentirale rezultate svog rada.

Učesnice su po završetku radionica istakle da su jako zadovoljne stečenim znanjem te metodologijom kojom su došle do istog. Učesnice su tom prilikom osmislile kampanju kojom bi na društvenim mrežama promovisale važnost ženskog liderstva koje će se označavati „hashtagom“ #jasamliderka.

Cilj ove i ostalih radionica jeste da doprinese pomirenju, razbijanju predrasuda i promociji različitosti kroz zbližavanje i zajednički lokalni aktivizam, kroz osnaživanje žena kao nositeljica tog procesa. Svrha projekta je povezivanje građana i građanki iz opština Soklac, Istočno Novo Sarajevo i Novo Sarajevo kroz stvaranje povjerenja i prijateljstva.

Aktuelnosti

Comments are disabled.