Kampanja “Daruj krv, spasi život”


ZAŠTO BAŠ OVA KAMPANJA?

Zato što svakodnevno obavljamo svoje aktivnosti, često zaboravljajući na ono što nam omogućava sve to,a to su kapi vrijedne tekućine zvane krv.

Ona je sastavni dio našeg organizma,njegova pokretačka snaga. Međutim,vrlo često se dese situacije poput bolesti ili nesreća, kada se javlja potreba za ovim vrijednim kapima života koje. Svjedoci smo čestih apela iz nadležnim medicinskih ustanova na građane da se odazovu akcijama dobrovoljnog darivanja krvi, jer nažalost  ne postoje dovoljne zalihe koje odgovaraju potrebama u realnom svijetu.

Iako je u zadnje vrijeme primjetno povećanje broja onih koji se odazivaju ovim akcijama to je još uvijek nažalost nedovoljno. Kod nas nema zvanične statistike o broju darivalaca krvi. Prema nekim procjenama u FBiH oko 3 % od ukupnog broja stanovništva su darivaoci krvi, a iz “Udruženja dobrovoljnih darovalaca krvi” navode da je taj broj  ustvari i manji te da iznosi oko 1%  što je veoma malo.Poređenja radi u Hrvatskoj krv daruje 3,8% ljudi dok je  u Zapadnoj Europi taj broj viši I kreće se u rangu od 5% darivatelja.

AktuelnostiNekategorisano

Comments are disabled.